mail_icon
phone_icon

Bel ons:
088 - 238 3700

Bevallingslijn (24/7 bereikbaar):
088 - 238 3773

aanmelden_icon

Aanmelden voor kraamzorg?

Aanmelden

Bevallen in het ziekenhuis

Btk kraamzorg voor al uw kraamperiode

Bevallen in het ziekenhuis

Als je geen medische indicatie hebt (dus niet onder controle valt van de gynaecoloog), kun je ook in het ziekenhuis bevallen. Dat heet een poliklinische bevalling. Dit betekent dat de bevalling thuis begint en dat je tijdens de ontsluitingsfase naar het ziekenhuis gaat. Jouw eigen verloskundige zal bij de bevalling zijn en beschikt over dezelfde instrumenten en hulpmiddelen als bij een thuisbevalling.

Overwegingen om in het ziekenhuis te bevallen (poliklinisch)

 • Het is belangrijk dat je kunt ontspannen tijdens je bevalling. Als dit voor jou betekent dat je in het ziekenhuis wilt bevallen dan kun je dit van tevoren aangeven bij jouw verloskundige.
 • Je bent weg van de dagelijkse beslommeringen in je eigen huis en kunt in alle rust in het ziekenhuis bevallen. Je bevalling begint thuis en tijdens de ontsluitingsfase ga je naar het ziekenhuis. Ja, dit betekent wel dat je met weeën in de auto zit. Jouw verloskundige bespreekt met je wanneer het een goed moment is om naar het ziekenhuis te gaan. Je regelt zelf het vervoer naar het ziekenhuis.
 • Naast dat je het een rustgevend idee vindt om in het ziekenhuis te bevallen zijn hier meer mogelijkheden voor als je pijnstilling nodig hebt.
 • Wanneer er zich problemen voordoen tijdens of na de bevalling wordt een gynaecoloog of kinderarts geconsulteerd. Bedenk wel dat de specialisten nog niet 24 uur in het ziekenhuis aanwezig zijn. Het kan dus even duren voordat hij of zij ter plekke is.
 • In de meeste ziekenhuizen kan je kraamverzorgende assisteren bij je bevalling. Klik hier voor meer informatie over onze gespecialiseerde kraamverzorgenden.
 • Wanneer alles zonder problemen is verlopen, ga je samen met de baby zo snel mogelijk weer naar huis.
 • Als er een kraamverzorgende aanwezig is geweest bij de bevalling gaat zij, in de meeste gevallen, met je mee naar huis.
 • Aan poliklinisch bevallen zijn extra kosten verbonden. Vraag bij je zorgverzekeraar na wat je eventueel vergoed krijgt.

Hulpmiddelen
Voor je kraamweek heb je ook een aantal hulpmiddelen nodig. Zo moet je bed namelijk 80 cm hoog zijn, gemeten vanaf de vloer tot aan de bovenkant van je matras. De verloskundige en onze kraamverzorgende kunnen je dan goed helpen. Je kunt je bed verhogen met bedverhogers (klossen). Vanaf 37 weken moet je bed hoog staan, omdat je dan zou kunnen bevallen. Ook zijn een rugsteun, ondersteek en douchekrukje handig om achter de hand te hebben.

Deze middelen kun je gratis lenen omdat ze worden vergoed vanuit de basisverzekering. Tijdens het intakegesprek, rond de 7e maand van jouw zwangerschap, zal de intakester dit met jou doornemen waarna jullie dit samen online kunnen bestellen.  Onze partner Medipoint komen de hulpmiddelen gratis bij jou thuis bezorgen en ophalen.

Wat doe je als de bevalling begint?

 • Bel de verloskundige conform wat jullie samen hebben afgesproken. .
 • Bel BTK kraamzorg via 088 – 238 3773 (vooraankonding).
 • Doe de verwarming aan in de bevallings- en babykamer (circa 23-25°C).
 • Zet de tas met spullen voor de ziekenhuisbevalling klaar zodat je deze mee kan nemen als de verloskundige aangeeft dat je naar het ziekenhuis mag.

Tips om mee te nemen naar het ziekenhuis

 • Kaart van de verloskundige, indien in je bezit.
 • Mobiele telefoon / fototoestel /filmcamera (SD kaartje / volle batterij).
 • Belangrijke telefoonnummers (familie/vrienden, kraamzorg, verloskundige, ziekenhuis, oppas).
 • Autostoel+ voetenzak of deken (van te voren al even oefenen met bevestigen in auto).
 • Parkeergeld.
 • Soms is het prettig om spullen bij je te hebben die je kunnen helpen ontspannen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boek of muziek.
 • Zorg voor voldoende brandstof in je auto.

Meer informatie

Heb je vragen over onze kraamzorg?

Stel een vraag

Kraamzorg nodig?

Aanmelden

BTK-kraamzorg voor de beste kraamzorg 2

Kraamverzorgenden met een hart van goud

Onze kraamverzorgenden doen er alles aan om je kraamtijd zo onvergetelijk mogelijk te maken.

Maak kennis met onze teams

Zwanger?

Er komt van alles op je af…

Goed bedoelde adviezen, noodzakelijke tips… hoe maak je het onderscheid? Met onze kennis en ervaring hebben we een handige pagina gemaakt met mooie tips leest, links naar handige websites.. en meer!

Lees er alles over

vogel

Score | BTK Kraamzorg

Klanttevredenheid

Bij BTK Kraamzorg staat de kwaliteits- en serviceverlening hoog in het vaandel. Het is dan ook niet voor niets dat BTK Kraamzorg een hoge klanttevredenheid kent. Hier zijn wij trots op.

De cliënt wordt tijdens de kraamperiode telefonisch benaderd en gevraagd of alles naar wens en conform afspraak verloopt. Ook na de kraamperiode vragen wij digitaal feedback. Mede door deze uitkomsten kunnen wij sturen op zowel de kwaliteit van de organisatie als op de kraamzorg.